Често задавани въпроси (FAQ)

Какво е спирачна течност и кое е важно да знам за нея?


 Разтворената вода в спирачната течност понижава точката й на кипене и я прави корозивна за някои части на спирачната система. За това трябва периодично да се подменя. Този интервал, както и типа течност, която трябва да се използва в автомобила, се задава от завода производител, но обикновено е около 2-3 г.  
  Има четири основни стандарта, характеризиращи експлоатационните показатели на спирачната течност.
Те са:

DOT - 3    използван в по-стари превозни средства, може да се смесва с DOT - 4 и DOT - 5.1
DOT - 4    най-масово използвана и днес, може да се смесва с DOT - 3 и DOT - 5.1
DOT - 5    силиконово базирана, НЕ СЕ СМЕСВА с останалите 
DOT - 5.1 широко използвана, може да се смесва с DOT - 3 и DOT - 5.1

Има изключения, като автомобилите CITROEN. При тях се използва продукт с означение LHM.

 

Какво трябва да знаем за течността за чистачки?

Течността за чистачки е консуматив, често подценяван от водачите. Тя е пряко свързана с добрата видимост, което определено е важно за безопасността при шофиране. 
Разделя се основно на два вида - зимна и лятна. Освен необходимостта да не замръзва, разлика има и във вида замърсявания през двата сезона. Това определя и различния състав на препарата. Лятото най-основния замърсител е прахта, а при шофиране с висока скорост и насекомите. През зимата се намесват няколко други замърсители. Това са значително количество продукти от горене на двигателите. Като цяло те работят с по-богати смеси в студеното време, а това обуславя и по-голямото количество отделени от тях вещества. Като цяло пътищата са мокри и се обработват с химикали против замръзване. Те също се озовават по стъклата ни, заедно със всички разтворени от тях остатъци от гума, масла, сажди и всичко, намиращо се по пътното платно. Обичайната основна съставка на зимната течност за чистачки и етанола. Той е веществото, което първо пречи на замръзването и освен това е добър разтворител. Ползата от това е очевидна при стъклопочистване. Комбинира се с добавки, които подобряват почистващите свойства на течността, пречат на разпенването й, предпазват деликатните елементи на автомобила като гумените пера на чистачките, тръбички, боя и уплътнения, до които достига препарата при използване. Съществено по важност е, че същата течност се използва при почистването на автомобилните фарове, когато в него е вложена такава уредба. В последните години масово за фаровете се използват поликарбонатни стъкла. Този материал е особено чувствителен към химични влияния. Всички сме виждали матирани, пожълтели и нацепени фарове на автомобилите около нас. Някои течности за чистачки от нисък клас съдържат вещества, които ги увреждат. Също все още често използвана съставка е метанола. Това вещество е силно токсично, лесно запалимо и разливането му по пътищата нанася вреди на околната среда. В много европейски държави употребата му за тази цел е забранена.
 Друг важен момент е температурата на замръзване на течността. Обикновено на етикета е описан начина на разреждане, както и температурата на замръзване при различните концентрации. Трябва да имаме предвид обаче, че при движението на автомобила те се обдухват от студения въздух. Това значи, че ако имаме външна температура от -20С и течност, приготвена за -20С, тя би могла да замръзне по стъклото или, особено неприятно, във дюзите. 

Как да избера правилното масло за колата си?

Изборът на правилното масло е от критична важност за живота на двигателя. Всъщност производителя на автомобила определя типа масло, с което е предвиден да работи. Масово хората приемат вискозитета за определящ, което е вярно в голяма степен, но далеч не е всичко. Има много други съпътстващи фактори, еко норми, образуване на сулфатна пепел, съвместимост със каталитични системи или филтри за твърди частици и т.н., за които вискозитета не дава информация, но са от огромно значение. Ако не се съобразим с тях има голяма вероятност да бъдем неприятно изненадани в някакъв момент от повреда или скъп ремонт. Правилния подход е да потърсим одобрението ( пример: API CF, MB 228.5, VOLVO VDS-3, BMW LL и т.н.), заложено от завода производител  на превозното средство. Това ни гарантира, че избона ни е съобразен със всички критерии, заложени при производството на двигателя. Проверете в инструкцията за употреба на автомобила си какви са препоръчаните тип и одобрения за масло и го заложете в търсачката ни.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас