Течност за чистачки

Замисляли ли сте се някога колко е важна ролята на течността в чистачките? Много голяма част от водачите подценяват значението й. Повечето смятат, че само през зимата има нужда от използването й то единствено за да предотвратят замръзването. Всъщност далеч не е така.

Качествените препарати са сложен химичен комплекс

Той почиства стъклото от много специфични замърсявания, като остатъци от насекоми, сажди, кал, частици от гума, асфалт, химически продукти от третирането на пътната мрежа против образуване на лед и снегопочистване и т.н. Това е достатъчно сложно само по себе си, но сега добавете към тези изисквания и да е безопасна. Факт е, че усещаме миризмата и, когато използваме чистачките.

Това означава, че част от нея прониква в купето т.е. при водача и пътниците в автомобила

Замисляли ли сте се какво съдържа този препарат? С особена сила този въпрос се отнася за зимните течности. Те не трябва да замръзват при ниски температури. За това в техния състав влиза алкохол, освен обичайните миещи вещества. Алкохолите са обширна група съединения, която няма да разглеждаме детайлно тук, освен частта как те влиаят на човешкия организъм. Най-използваните видове алкохол при течностите за чистачки са метанол и етанол. Етанола (етилов спирт) е добре познат на повечето от нас.

Относно ефектите върху нас от метанола малко хора имат представа. Той е отровен

Попаднал в човешкия организъм може да причини слепота и дори смърт. Разбира се степента на уврежданията зависят от количеството погълнат метанол, които не са толкова големи при вдишването на течност за чистачки, но хроничното поемане на метанол може да доведе до полиневропатия. Използването му крие и други рискове. Метанола гори с почти невидим пламък, което го прави особено опасен.

Влияние върху околната среда

Десетки хиляди автомобили се движат по пътищата и течността от всички тях практически се изхвърля директно в околната среда. Всички знаем какво количество от нея употребяваме особено в сезоните с валежи от дъжд и сняг. Умножете го по броя на автомобилите и ще получите хиляди литри дневно изливани директно на пътя,. Чрез дъждовната вода попадат в почвата и във водоемите. Некачествените евтини препарати съдържат големи количества от отровния метанол.

Съвместимост на течностите с материалите, използвани в автомобила

Евтините течности увреждат деликатни и често доста скъпи компоненти като пластмасови и гумени тръбопроводи, перцата на чистачките, уплътнения на стъклата и лайстни. Особено негативен ефект има и върху масово използваните поликарбонатни фарове. Всички сме виждали силно матирани и напукани такива, но малко от нас знаят, че течността, която сипваме в казанчето е един от виновниците за този ефект.

Безопасност


Всичко, което влияе на безопастността, а видимостта е безспорно ключов фактор заслужава сериозно внимание от страна на всички нас. Бъдете отговорни към себе си и природата. следващият път, когато купувате течност за чистачките на автомобила си, прочетете внимателно етикета.