Автомобилни добавки

Автомобилните добавки от екзотика се превърнаха в нещо съвсем нормално и ежедневно използвано в последните години. Съвременните прецизни двигатели поставят все по-високи изисквания към качествата на горивата и изобщо консумативите, които се използват при тяхното обслужване. Огромните технологични скокове в химическата индустрия започнаха да предоставят решения за голяма част от проблемите, свързани с ремонта и превенцията на деликатните съвременни автомобилни ситеми.

Видове


За гориво

Добавят се директно към горивото в резервоара. Почистват горивната система от отлагания, като по този начин подобряват работата на двигателя и увеличават живота му. Някои добавки са създадени за да подобрят качеството на самото гориво, повишават цетановото число при дизела или октановото при бензина като по този начин се подобрява динамиката на автомобила и неговата икономичност. Също така не е за пренебрегване антигел ефекта при дизела, когато са ниски температурите и отстраняването на вода от горивото. Друг важен ефект е намаляването на саждите. Това е от особено значение за деликатните механизми на съвременните турбокомпресори с променлива геометрия. Това е ключово и за филтрите за твърди частици (DPF). Има и добавки, разработени специално за почистване на DPF системите.

За масло

Добавят се в масления картер на двигателя. Чрез тези адитиви могат да бъдат подобрени специфични свойства на маслото като вискозитет, устойчивост на масления филм, почистващи качества, температурна устойчивост или да се добавят сухи смазващи вещества като MoS2.

Има Motor Flush добавки, специално разработени за почистване на двигателя преди смяна на маслото. Те диспергират отлаганията, които се разтварят в старото масло, като двигателя е максимално добре почистен преди наливане на новото. Това помага на новото масло да запази за по-дълго свойствата си.

За скоростни кутии и диференциали

Тези добавки имат силни антифрикционни и противоразпенващи свойства. Подобряват вискозитетната стабилност на маслото, намаляват шума и триенето. Особено полезни са при износени, тежко натоварени или офроуд трансмисии. Могат да удължат в значителна степен живота на трансмисията.

Някои от добавките за масло са създадени с цел да защитят частите на двигателя или трансмисията при авария, когато в картера не е останало никакво масло. Те съдържат сложен полимер, който остава по триещите се повърхности и дори без наличие на масло и ги предпазва от задиране.

За охладителна система

Това са препарати, които се добавят в антифриза. Имат две основни подгрупи: почистващи и запушващи течове. Първите почистват системата от котлен камък, ръжда, отлагания и остатъци от масло. Често пренебрегван, котления камък е сериозен враг на охладителната система. Слой от него с дебелина от едва половин милиметър може да влоши ефективността на системата с 30%, поврежда водната помпа и гумените маркучи, влошава топлоотдаването на радиаторите (автомобила загрява и няма добро отопление в купето) и не на последно място оказва негативен ефект върху точността на измерване на температурните датчици.

Втората подгрупа обхваща добавки, които са предназначени да запушват малки течоне от охладителната система. Използването им има както много поддръжници така и много врагове. Съвременната химия е съдала доста сложни полимери, които могат да свършат подобна работа.

Ползи

Съществуват още много видове добавки с най-различно предназначение, на които няма да се спираме подробно. Като заключение можем да кажем, че добре подбрани, добавките в повечето случаи работят и използването им спестява скъпоструващи ремонти, при това без да се налага автомобила да бъде спиран от движение за престой в сервиз.