Автокозметика

Обичате ли своят автомобил? Харесва ли ви да се грижите за него и да го глезите? Всички ние изпитваме удоволствие да се грижим за любимите си неща. Това е много приятен начин за прекарване на малко свободно време за всеки автоманиак. Съботното почистване на „любимата“ си е ритуал. От външното миене с пухкава пяна до нежното обиране на последните капчици вода по блестящият на слънцето лак с меката кърпа, няма истински автомобилен фен, който да не се наслаждава на всяка секунда от времето прекарано по този начин. В тази секция ще намерите грижливо подбрани препарати, с които да се забавлявате и да поддържате красотата на любимият си автомобил.

„Красотата е здраве“

Слънцето, дъжда, препаратите, използвани за снеготопене, песъчинките и всички останали негативни влияния, на които е изложен един автомобил при ежедневната си употреба, оставят своите белези по него. Тези фактори освен естетическите „травми“ нанасят и по-неприятни щети, увреждат лаковото покритие на каросерията, гумените уплътнения, пластмаси и хромирани или алуминиеви детайли. Това освен лош външен вид и по-ниска пазарна стойност създава и условия за развитие на корозия, което е крайно нежелателно и скъпо за отстраняване. За щастие има огромно разнообразие от продукти, имащи за цел да възстановят поизгубения блясък или да възпрепятстват изгубването му. Автошампоаните имат за цел да отстранят замърсяванията по лаковото покритие. Тези замърсявания се състоят от кал, сажди, частици масло, остатъци от насекоми и варовити отлагания. Същевременно не трябва да са агресивни към лаковото покритие или лайстните от хром, алуминий или пластмаса. Добрите шампоани съдържат и гланц, който предотвратява ефекта от изсъхване на капри след миене. Съществуват и вакси, или комбинация 2 в 1 от шампоан и вакса. Тя създава невидим защитен филм върху лака, който намалява в голяма степен здравото закрепване на замърсителите, като по този начин значително улеснява следващото миене на автомобила. Джантите също са много специфична за почистване зона. Изложени са на специфичен вид замърсители, освен всички споменати до тук. Горещите феродов прах и метални частици, отделяни при спирачния процес, се „впиват“ в боята и са много трудни за отстраняване. За щастие са разработени препарати специално за случая, чиято помощ е наистина безценна.

Отвътре и отвън

Както каросерията е изложена на вредни влияния, така и интериора на автомобила не е в толкова благоприятни условия, колкото изглежда. Всеки се е сблъсквал с неприятния ефект от влизането в колата, която е постояла няколко часа, паркирана на слънце. Малко от нас обаче са наясно, че детайли, като таблото например, могат да се нагреят до 60 С. В такива условия, без поддръжка е ясно, че детайлите от интериора не биха изглеждали добре много дълго време. Същото се отнася и за тапицерията на волана или пък плата на седалките. Един захабен автомобил не иглежда добре, и това как е поддържан се вижда веднага.

Под капака

Виждали ли сте как изглежда двигателното отделение на автомобил, подготвен за продаване от добър автотърговец? Както се казва всичко „свети“. Искате ли да можете да постигнете това сами? Отдавна минаха времената, когато специализираните препарати за автокозметика бяха „секретни“. Дори в момента е трудно да изберем подходящ измежду многото. Ние сме се постарали да го направим вместо вас. Обезмаслителите за двигатели са много мощни почистващи средства, които са в състояние да премахнат изключително разнородни замърсявания, състоящи се от кал, масло, метални окиси и всякакви остатъци и замърсявания, свързани с експлоатацията и течностите, използвани при поддръжката на автомобила. Обикновено това са алкални препарати, базирани на натриева или калиева основа, които отстраняват мазнините без да се налага използването на органични разтворители, които в повечето случаи са агресивни към гумените и пластмасови детайли.

Излишен лукс или нужда?

Оправдано ли е да се грижиш за автомобила си толкова много извън неизбежните технически обслужвания? За запалените фенове това не е бреме а удоволствие. Останалите са свободни да не го правят, но в нашето съвремие се налага да прекарваме толкова много време в своите автомобили, че може би си струва да инвестираме мъничко усилия в това, той да изглежда свеж и приветлив.